Duitse president in Praag door ei getroffen
Foto: EPA

Bij protesten tegen de Tsjechische president Milos Zeman in Praag is de Duitse bondspresident Joachim Gauck door een ei getroffen. 'Het ei was eigenlijk voor mij bedoeld', verontschuldigde Zeman zich maandag. Het massaal protest in Praag overschaduwde de internationale herdenking van de 'Fluwelen Revolutie', de vreedzame omwenteling in het vroegere Tsjechoslovakije van 25 jaar geleden.

Een oorverdovend fluitconcert overstemde de sprekers op de plek van de studentendemonstratie van 17 november 1989. Met 'Oekraïne, Oekraïne'-geschreeuw keerden de ongeveer 1.000 tot 2.000 demonstranten tegen de vriendelijke houding van de linkse politicus Zeman tegenover Rusland. Ze maanden de president aan tot ontslag en schreeuwden slogans als 'Zeman bij het afval'. 'Ik heb geen schrik van jullie, net zoals ik in 1989 geen schrik had', zei de 70-jarige Zeman aan het adres van zijn critici.

Het werd wat rustiger toen president Gauck het woord nam. Hij dankte de Tsjechen en Slovaken voor hun engagement bij de vreedzame omwenteling in Midden-Europa 25 jaar geleden. Destijds had hij als predikant in Rostock de demonstranten met de woorden van de Tsjechische burgerrechtenactivist Vaclav Havel in beweging gebracht. 'De macht van de machtigen komt voort uit de onmacht van de onmachtigen', citeerde Gauck de drie jaar geleden latere Tsjechoslovaakse en Tsjechische president.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig