Mayeur: ‘Officieren waren akkoord met strategie betoging’
Yvan Mayeur Foto: BELGA

Burgemeester van Brussel Yvan Mayeur (PS) is maandagavond in de gemeenteraad uitvoerig

ingegaan op vragen over de rellen die de betoging van 6 november hebben ontsierd. Daarbij merkte hij op dat alle aanwezige officieren, van verschillende politiezones, het eens waren met de strategie die tijdens de betoging gehanteerd is.

Yvan Mayeur antwoordde tijdens een druk bijgewoonde gemeenteraad op vragen van Joëlle Milquet (CDH), Johan Vandendriessche (N-VA), Fabian Maingain (FDF) en Catherine Lemaitre (Ecolo). De burgemeester zei de beveiligingsmaatregelen voor de betoging vooraf met de politietop te hebben doorgenomen. Voor de dag zelf waren meer dan 1.000 politieagenten voorzien. Aan een oproep tot versterking de week voor de betoging werd geen gevolg gegeven door de staking in de gevangenissen.

‘Mijn rol is vooraf de krachtlijnen te bespreken. Tijdens de rellen zelf heeft de burgemeester geen enkele operationele macht’, zei Mayeur. Zijn aanwezigheid tijdens de betoging, in het gezelschap van agenten in burger, diende om zich te vergewissen van de veiligheidssituatie. ‘Achteraf waren alle aanwezige officieren, van verschillende politiezones, het eens met de strategie die tijdens de betoging gehanteerd is.’

Mayeur liet ook weten dat er op maandag, tien dagen na de feiten, nog 91 agenten werkonbekwaam waren. Ook de materiële schade is aanzienlijk. Elf voertuigen werden in brand gestoken en 62 beschadigd.

De Brusselse burgemeester blijft bij zijn standpunt dat zijn Antwerpse collega de dokwerkers nooit naar de hoofdstad had mogen laten afzakken: ‘Ze hadden gasmaskers en pyrotechnische staven bij. Hun doel was Brussel te vernietigen.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig