Franse jihadi geïdentificeerd in onthoofdingsvideo IS
De Fransman Maxime Hauchard Foto: AP

Een van de strijders van terreurgroep Islamitische Staat in de onthoofdingsvideo van gisteren is door de Franse autoriteiten geïdentificeerd als de Fransman Maxime Hauchard, afkomstig uit Normandië. Mogelijk was nog een tweede Fransman te zien in de video.

Islamitische Staat zette gisteren opnieuw een video online, waarin het claimt Peter Kassig te hebben onthoofd. In de volledige video is te zien hoe in totaal 18 mensen onthoofd worden.

Anders dan in de vorige video’s komen nu militanten in beeld zonder masker. Een man met een Brits accent, ‘Jihadi John’ , was wel nog gemaskerd. Inlichtingendiensten uit onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk en Australië zijn bezig met de beelden te analyseren en de militanten te identificeren. De Franse inlichtingendiensten hebben de Franse burger Maxime Hauchard herkend. ‘Mogelijk was nog een tweede Fransman te zien, maar het is te vroeg om dat te bevestigen’, zegt de aanklager Frederic Molins. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is Hauchard, 22, een bekeerde moslim en begeleidde hij de gevangenen van de cel waarin ze zaten naar de plaats van de massa-executie.

Eerder vandaag heeft een Britse man gemeld dat hij zijn zoon herkend heeft in de onthoofdingsvideo. ‘Ik ben niet echt zeker, maar hij lijkt erg op mijn zoon’, verklaarde de 57-jarige Ahmed Muthana over één van de IS-terroristen, die met bedekt gezicht te zien is op de beelden. Het gaat om Nasser Muthana, een 20-jarige student geneeskunde uit Cardiff in Wales.

Duizenden mannen en vrouwen zijn naar Syrië en Irak vertrokken om te gaan vechten aan de zijde van IS. Volgens Molins gaat het om 376 Franse burgers. Volgens de meest recente cijfers zijn er 358 Belgen vertrokken naar Syrië.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig