Standard wellicht wel nog mét publiek tegen Kortrijk
Foto: Photo News

Het Belgisch Sporttribunaal (BAS) behandelt op woensdag 26 november het beroep van Standard tegen het besluit van de Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) om een thuiswedstrijd achter gesloten deuren op te leggen, dit na de supportersonlusten in de competitiewedstrijd van 19 oktober tegen Zulte Waregem.

Dat maakten het BAS en Standard maandag bekend. Volgens de Rouches dient de thuiswedstrijd van 30 november tegen Kortrijk in ieder geval niet zonder publiek gespeeld te moeten worden. Eind oktober besliste de Geschillencommissie verder om Zulte Waregem een 0-5 forfaitzege en de drie punten toe te kennen. De Geschillencommissie legde de Rouches toen ook een geldboete van 5.000 euro op.

De beroepsprocedure voor het BAS werkt opschortend, waardoor de volledige beslissing van de Geschillencommissie vooralsnog niet van kracht is. In de stand tellen Zulte Waregem en Standard voorlopig een wedstrijd minder.

Aanvankelijk dreigde Standard de thuiswedstrijd van 30 november tegen Kortrijk zonder publiek te moeten spelen, maar de Luikenaars stellen nu op hun website dat die match ‘helemaal normaal’ zal verlopen.

‘Zelfs als er beslist zou worden een wedstrijd achter gesloten deuren op te leggen, dan is het gezien de termijnen inderdaad erg onwaarschijnlijk dat de match tegen Kortrijk zonder publiek afgewerkt zou moeten worden’, verduidelijkt Leo Vande Velde, voorzitter van het BAS. ‘Dit zou Standard immers niet op één dag georganiseerd krijgen. De zitting is bovendien voorzien op 26 november, maar de uitspraak kan enkele dagen later pas plaatsvinden. Ik benadruk wel dat we eerst moeten afwachten wat het BAS zal beslissen: geen, 1 of 2 wedstrijden achter gesloten deuren.’

De door de Geschillencommissie opgelegde wedstrijd achter gesloten deuren is het gevolg van een voorwaardelijke sanctie die Standard in 2012 kreeg, na gebruik van vuurwerk door de fans in de partij tegen RSC Anderlecht. Die sanctie werd, na de onlusten in de partij tegen Zulte Waregem, door de Geschillencommissie omgezet in een effectieve straf.

Op 25 november vindt op het BAS overigens ook de zitting omtrent de competitiewedstrijd van 23 augustus tussen Lierse en Sporting Charleroi (0-2 winst voor de Karolo’s) plaats. Lierse eiste na die bewuste match een forfaitzege omdat het wedstrijdblad door Charleroi niet geldig ingevuld was. De Geschillencommissie ging niet op deze eis in, maar Lierse legde zich hier niet bij neer.