Reynders: ‘EU moet Rusland als echte partner zien’
Didier Reynders met zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier Foto: EPA

Er zijn de voorbije decennia ook door Europa fouten gemaakt in de manier waarop de internationale gemeenschap omging met Rusland. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, die pleit voor een ‘echte dialoog’ met Rusland.

Reynders wil de sancties tegen Rusland, in het kader van de crisis in Oost-Oekraïne, niet meteen in twijfel trekken. Maar van nieuwe harde sancties tegen de ‘inner circle’ van het Kremlin is geen sprake op de bijeenkomst van de Europese minister van Buitenlandse Zaken maandag. Ze viseren wél de ‘separatisten’ in Oost-Oekraïne.

‘We moeten de lijn van de sancties aanhouden, maar het moet mogelijk zijn om op andere domeinen (opnieuw) met Rusland samen te werken’, zei Belgisch minister Reynders na afloop van de vergadering. ‘Bijvoorbeeld op het vlak van mensenrechten, maar ook in internationale dossiers zoals het conflict in Syrië of het Midden-Oostenkwartet, waar Rusland een belangrijke rol speelt.’

‘Europa heeft fouten gemaakt’

‘Er zijn de afgelopen 25 jaar fouten gemaakt, zoals Europa dat stappen vooruit wilde zetten zonder rekening te houden met Rusland’, klinkt de analyse van de minister. ‘Een land als Oekraïne hoeft helemaal niet te kiezen tussen de EU en Rusland. En de EU moet Rusland als een echte partner beschouwen. Het is niet onmogelijk om de komende jaren een nieuwe relatie op te bouwen met Rusland’, aldus een verzoenende Reynders. Begin december reist Reynders alvast zelf naar de Oekraïense hoofdstad Kiev en naar Moskou.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig