Duizenden Tsjechen hebben tegen hun president Milos Zeman betoogd op de 25ste verjaardag van de Fluwelen Revolutie. ‘We willen geen Russische kolonie zijn’, klonk het.

De demonstranten wuifden met rode kaarten als een waarschuwing voor hun president, terwijl anderen hem met eieren en tomaten bekogelden. Volgens hen leunt Milos Zeman te dicht aan bij Rusland. Ze vinden ook dat de president de idealen van de Fluwelen Revolutie, zoals het verdedigen van mensenrechten, heeft opzijgeschoven.

Zeman heeft bijvoorbeeld de Europese sancties tegen Rusland al verschillende keren bekritiseerd en beschreef de Russische protestgroep Pussy Riot als hooligans.

Toen de president een speech wou geven bij de onthulling van een herdenkingsmonument werd hij uitgefloten, uitgejouwd en bekogeld. De Duitse president Joachim Gauck werd daarbij per ongeluk door een ei geraakt. Zonder grote gevolgen, zo liet zijn entourage weten.

De Fluwelen Revolutie begon op 17 november 1989 toen de politie een studentenprotest aanviel. Het protest dat daarop volgde leidde tot het einde van het communistische regime in Tjechoslovakije. Net zoals in Praag werden ter herdenking ook in andere steden kaarsen aangestoken.

Zeman, een voormalige communist, won vorig jaar de verkiezingen en geniet nog de steun van de helft van de stemgerechtigden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig