Crevits wil één voorstel voor eerstejaars
Hilde Crevits (CD&V) Foto: BELGA

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vindt het ‘wenselijk’ dat de instellingen van het hoger onderwijs met één voorstel op de proppen komen over de aanpak van de lage slaagcijfers bij studenten. Dat zegt ze in een reactie op het voornemen van de KU Leuven om zwaar gebuisde eerstejaarsstudenten te verhinderen hun opleiding voor te zetten.

Crevits vindt het ‘positief dat het debat wordt gevoerd’, zo reageert ze maandagavond via haar woordvoerster. Het was immers zij zelf die het hoger onderwijs had gevraagd om voorstellen te formuleren over de problematiek.

De reacties op het voornemen van de KU Leuven lopen echter uiteen. De studentenverenigingen vinden het geen slecht idee, mits een aantal voorwaarden, terwijl de andere universiteiten eerder op een maatregel op Vlaams niveau hopen.

Crevits hoopt dan ook dat ‘de betrokken instellingen de komende maanden met één voorstel op de proppen zullen komen’, klinkt het. Daarmee volgt ze de redenering van de Universiteit Gent. 'Het kan toch niet zijn dat we elkaar beconcurreren met dit soort maatregelen, we moeten samen proberen om het studierendement te verhogen en daar mag over nagedacht worden, ook 'out of the box', maar wel binnen het bestek van het onderling overleg', zei onderwijsdirecteur professor Kristiaan Versluys vandaag.

De KU Leuven mag dan wel aanklagen dat de flexibilisering van het hoger onderwijs ‘doorgeslagen’ is, toch is die flexibilisering niet per definitie een slechte zaak, benadrukt Crevits. ‘Het klopt dat de slaagpercentages laag zijn. Slechts dertig procent haalt het bachelordiploma in drie jaar, vijfenveertig tot vijftig procent doet er vier jaar over. Maar dankzij het systeem kunnen wel meer studenten hogere studies beginnen.’

In haar beleidsnota beklemtoont de nieuwe onderwijsminister alvast het belang van een goede oriëntering, met een oriënterende proef in het secundair onderwijs en een niet-bindende proef voor aanvang van het hoger onderwijs. Ze is ook voorstander van een pact tussen universiteiten en hogescholen, zoals dat bijvoorbeeld ook gebeurde in het kader van kwaliteitszorg.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig