Komeetkop harder dan gedacht
Foto: EPA

De kop van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko is harder dan gedacht, zo luidt een eerste verrassing die de komeetlander Philae naar de Aarde heeft gestuurd. Dat heeft het Duitse ruimtevaartbureau DLR maandag laten weten.

Na een reis van tien jaar is de Philae, een dochtersonde van de Europese komeetverkenner Rosetta, op het meer dan 500 miljoen km van ons verwijderd hemellichaam (zacht) geland. Dat was een primeur in de ruimtevaart.

Het is gebleken dat de vastheid van de ijslaag onder een stoflaag verrassend hoog is, aldus Klaus Seidensticker van DLR. Een sonde heeft geprobeerd zich in de komeet in te hameren. Maar niettegenstaande de belasting van de hamer telkens werd verhoogd, is die niet diep in de bodem doorgedrongen. De deskundigen zijn ondertussen zeer tevreden met de uitwerking van de eerste data die de Philae heeft doorgestuurd.

Ook is gebleken dat de Rosetta, die de Philae heeft uitgezet, het opveren van de lander in beeld heeft gebracht. Doordat een rem- en harpoensysteem om zich in de komeet te verankeren niet heeft gewerkt, is het tuig twee keer opgeveerd.

Inmiddels is de lander in winterslaap. De hoofdbatterij was na 57 uur leeg en de zonnebatterijen krijgen voorlopig onvoldoende zonlicht om weer op te laden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig