Poetin bevestigt inzet Russische soldaten bij annexatie Krim
Vladimir Poetin en ARD-journalist Hubert Seipel Foto: EPA

Er waren wel degelijk Russische soldaten betrokken bij de omstreden annexatie van het schiereiland de Krim in maart. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin bevestigd in een interview met de Duitse zender ARD. ‘Russische soldaten hebben de stembusslag toen beveiligd om bloedvergieten te vermijden’, klinkt het.

Bij het referendum op de Krim moest de bevolking kiezen tussen ofwel verregaande autonomie, ofwel deel worden van Rusland. Het kwam er na de golf van westers gezinde politieke protesten in Kiev die een maand daarvoor was losgebarsten. Kop van jut was de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj, die geweigerd had een associatieovereenkomst tussen Oekraïne en de Europese Unie goed te keuren.

De Russische bevolking op de Krim voelde zich echter bedreigd, en ondernam actie. Die kwam er in de vorm van demonstraties, het bezetten van overheidsgebouwen, en het referendum. In dat referendum spraken liefst 96,6 procent zich uit voor een aansluiting bij Rusland. Een aantal dagen later al zette Poetin zijn handtekening onder een aantal wetten, en daarmee was de annexatie van de Krim door Rusland een feit.

Geen vuiltje aan de lucht

Oekraïne is het schiereiland echter altijd blijven terugeisen, onder meer met het argument dat het referendum illegaal was en dat Moskou ermee het volkerenrecht schond. Maar volgens Poetin is er geen vuiltje aan de lucht. ‘In het referendum konden de mensen vrij hun mening over hun toekomst geven’, zo zei hij aan ARD.

Wel gaf hij toe dat Russische soldaten in de Krim aanwezig waren tijdens de stembusslag. Onze strijdkrachten hebben de Oekraïense troepen geblokkeerd, die op de Krim gelegerd waren’, klinkt het. ‘Dit om bloedvergieten te vermijden.’

‘Rebellen bewapenen zichzelf’

Poetin wees ook de beschuldigingen dat Rusland wapens levert aan de rebellen opnieuw van de hand. Volgens de president bewapenen de rebellen immers zichzelf. ‘Waar komen hun gepantserde voertuigen en artilleriesystemen vandaan? In de hedendaagse wereld zullen mensen die een strijd voeren en die strijd legitiem beschouwen altijd wapens vinden.’

Het wordt gevaarlijk, zo benadrukte hij, wanneer een situatie te eenzijdig wordt bekeken. ‘Vandaag wordt in Oost-Oekraïne gevochten. De Oekraïense centrale autoriteiten hebben het leger gestuurd en gebruiken zelfs ballistische projectielen. Spreekt daar iemand over? Met geen woord.’ Volgens Poetin wijst dit erop dat Kiev ‘iedereen daar wil vernietigen, hun politieke vijanden en tegenstanders’. Iets wat hij zelf ‘niet zal laten gebeuren’, zo benadrukt hij.

Het interview werd vorige week donderdag opgenomen in Vladivostok, vlak voor de top van de G20 in Australië van start ging. Het is integraal te zien op de website van het Kremlin.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig