BK kunstschaatsen wordt farce: slechts één man en één vrouw, kampioenen zijn al gekend
Jorik Hendrickx in actie op de Olympische Spelen Foto: REUTERS

Vrijdag en zaterdag vinden in Lommel de Belgische kampioenschappen kunstschaatsen plaats. Spannend belooft het alvast niet te worden, want bij de mannen is Jorik Hendrickx de enige deelnemer, bij de vrouwen blijft na het afhaken van Isabelle Pieman enkel nog Kaat Van Daele over.

‘Pieman is gestopt met competitieschaatsen en wil graag trainer worden. Daarnaast zit ze ook vaak in de jury bij wedstrijden’, verduidelijkte Peter Riskin, secretaris-generaal bij de Koninklijke Belgische Kunstschaatsen Federatie (KBKF), maandag aan Belga.

De Belgische kampioenen zijn meteen ook geplaatst voor de Europese kampioenschappen van 2015. Die worden in maart in de Zweedse hoofdstad Stockholm gehouden. Ons land kreeg twee startplaatsen op het EK, omdat we begin dit jaar goed presteerden op het vorige EK. Jorik Hendrickx werd er negende en dwong zo de kwalificatie voor de Winterspelen in het Russische Sochi af, Van Daele eindigde er nog net in de top twintig.

Bij de senioren vallen er in België jaarlijks kunstschaatsers weg aan de top, terwijl er bij de jeugd wel nog voldoende deelnemers zijn. ‘Dat is een correcte vaststelling. Hogere studies vallen immers moeilijk met topsport te combineren. Daarnaast is kunstschaatsen een sport die financieel veel vraagt en moet je eerst prestaties neerzetten vooraleer je een subsidie kan krijgen van Bloso’, aldus Riskin.

In het snelschaatsen is er een omgekeerde beweging aan de gang. Onlangs werden er voor de eerste keer nationale afstandskampioenschappen georganiseerd in het Nederlandse Eindhoven. ‘Snelschaatsen is al heel lang populair bij onze noorderburen en dat waait nu een beetje over. Daarnaast valt de invloed van een wereldtopper zoals Bart Swings niet te onderschatten. Die sport beweegt de massa. Dat is spijtig voor ons, maar ik gun het Swings en co wel. Populaire sporten krijgen altijd meer aandacht.’

Vorig jaar ging de Belgische titel bij de vrouwen naar Kaat Van Daele. Zij kwam als triomfator uit een tweestrijd met drievoudig Belgisch kampioene Isabelle Pieman. Voor Van Daele was het de tweede gouden medaille op een BK. Bij de mannen viel vorig jaar het Belgisch kampioenschap voor het tweede jaar op rij in het water. Jorik Hendrickx, de enige deelnemer, liet wegens ziekte verstek gaan. In 2012 moest hij na een enkelbreuk forfait geven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig