‘Dossier KB Lux werd vervalst’
Foto: BELGA

Volgens een oud-bestuurder bij de bank KB Lux werd het hele dossier in de zaak KB Lux vervalst. Dat zei meester Michèle Hirsch namens haar cliënt, die zich burgerlijke partij stelde, maandag voor de correctionele rechtbank van Brussel. Drie oud-speurders staan er terecht omdat ze ervan verdacht worden een schijn van wettelijkheid te hebben gegeven aan gestolen documenten. Dat zouden ze gedaan hebben om de vervolging van de bank in 1995 te funderen.

De bank werd verdacht van fraude op grote schaal. Maar na een juridische slag die meer dan 10 jaar duurde, verwees het hof van beroep in Brussel het fraudedossier rond de Luxemburgse zusterbank van de Kredietbank naar de prullenmand. Het gerechtelijk onderzoek werd volgens het hof op een deloyale manier gevoerd.

'Alle dagen worden wij, advocaten en magistraten, bij justitie geconfronteerd met het werk van politieagenten. Processen zijn gebaseerd op de onderzoeken van de politie. We vertrouwen hen, in de gedachte dat ze hun werk correct uitvoeren', aldus de advocate. 'Waar gaat justitie naartoe indien die agenten handelen in tegenstrijd met de principes van hun beroep en de rechtsstaat.'

Volgens meester Hirsch hadden de verdachten een huiszoeking georganiseerd met het doel op een legale wijze documenten in het dossier te brengen, documenten die gestolen waren door voormalige medewerkers van KB Lux. Daarna wisten ze elk spoor van die valse huiszoekingen en veranderden ze van scenario, klonk het.

'In pv’s werd melding gemaakt van die huiszoeking op 14 februari 1995. Nadien verdwenen de pv’s en werden ze vervangen door pv’s waarin bevestigd werd dat de documenten op 16 maart 1995 neergelegd werden bij de Gerechtelijke Politie', luidde het.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig