Kust woedend op minister Weyts
Foto: BELGA

De kust staat op haar achterste poten nadat Vlaams minister voor Toerisme Ben Weyts (N-VA) heeft beslist om het budget voor kustpromotie terug te dringen. Het gaat om 1,6 miljoen euro. ‘Ik wil niet minder, maar net meer kustpromotie, met modernere middelen’, reageert Weyts.

Ondanks de beloftes van de minister worden zijn uitspraken maar moeilijk geslikt door de kustgemeenten en het West-Vlaams provinciebedrijf Westtoer. Ze zijn verontwaardigd door de eenzijdige beslissing en de wijze van communicatie, en eisen dan ook transparantie.

Vroeger investeerde Toerisme Vlaanderen in de promotie van de kust in het buitenland. De kustgemeenten en Westtoer droegen de helft van het budget bij, maar sinds de interne staatshervorming staat Toerisme Vlaanderen in voor dit budget. Westtoer en de kustgemeenten vinden de schrapping dan ook onbegrijpelijk.

‘Het toerisme aan de Kust is elk jaar goed voor 2,7 miljard euro en 40.000 banen. Vakantiegangers uit de buurlanden zijn goed voor bijna 2 miljoen overnachtingen, dat is 27 procent van het totaal aantal overnachtingen van vakantiegangers uit de buurlanden in Vlaanderen. Het kan dus niet dat de promotiecampagne van deze economisch belangrijke sector zonder enig overleg, met een eenvoudige e-mail geschrapt wordt’, klinkt het.

Ook werkgeversorganisatie Unizo steigert. ‘Unizo vreest dat met het schrappen van de promotiesubsidies het toerisme aan de Vlaamse Kust kan stagneren’, klinkt het, zeker nu de Franse kust in Noord-Frankrijk zich steeds meer profileert als concurrent. Alle partijen dringen aan op spoedig overleg met minister Weyts. Die zegt dat hij wel degelijk wil blijven inzetten op kustpromotie, maar minder via klassieke middelen, zoals krantenadvertenties, en meer via sociale media.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig