Gaat ECB nu ook staatsleningen opkopen?
ECB-voorzitter Mario Draghi in het Europees Parlement. Foto: AP

De Europese Centrale Bank (ECB) kan haar stimuleringsbeleid verder uitbreiden door staatspapier te gaan opkopen. Dat verklaarde ECB-voorzitter Mario Draghi maandag in het EU-Parlement.

Momenteel beperkt de ECB zich nog tot het opkopen van door onderpand gedekte obligaties en herverpakte leningen. Mocht de economische situatie echter verder achteruit boeren en de huidige maatregelen onvoldoende blijken, dan kan de ECB overwegen om ook staatsleningen op te kopen, aldus ECB-topman Mario Draghi.

Begin november, bij de toelichting van het maandelijkse rentebesluit, zei de invloedrijke Italiaan reeds dat de ECB extra maatregelen voorbereidt om de lage inflatie in het eurogebied aan te wakkeren, indien de al aangekondigde stappen te weinig effect hebben. Hij zei dat de ECB ook naar 'onconventionele' maatregelen zal kijken, mits die binnen het mandaat van de ECB passen.

'Andere niet-conventionele maatregelen zouden de opkoop van allerhande activa kunnen bevatten, overheidsobligaties zijn daar een van', zei Draghi maandag tijdens zijn driemaandelijkse toelichting aan het Europees Parlement.Daags na het recentste rentebesluit pleitte de gouverneur van de Belgische Nationale Bank Luc Coene als eerste ECB-bestuurder openlijk voor de opkoop van overheidsobligaties.

Staatspapier zetten deur open voor lidstaten om budgettaire teugels te vieren

Eerder maandag had de president van de Duitse centrale bank, Jens Weidmann, nog geageerd tegen het opkopen van staatsleningen. Volgens Weidmann kan het lidstaten ertoe aanzetten om hun huidige hervormingskoers in de koelkast te droppen. Lidstaten worden op die manier ertoe uitgenodigd om de budgettaire teugels opnieuw te laten vieren, vreest de directeur van de Duitse Bundesbank.

'Regeringen in eurozone moeten meer doen'

Los van dat alles liet Mario Draghi ook verstaan dat regeringen van lidstaten meer uit de kast moeten halen om via hervormingen de economische groei te stimuleren. Vertragingen bij het doorvoeren van die hervormingen zijn volgens de ECB-voorzitter nefast voor het economisch herstel in de eurozone. Het beleid van de ECB alleen is allesbehalve voldoende voor een economische heropleving, klonk het.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig