Stemming over Parijse wolkenkrabber ‘ongeldig’
Foto: AP

Coup de théâtre in de Parijse gemeenteraad maandagmiddag. Nadat een meerderheid tegen de bouw van de Tour Triangle had gestemd, bestempelde burgemeester Anne Hidalgo (PS) de stemming als ongeldig.

De Tour Triangle is een wolkenkrabber in de vorm van een platgedrukte piramide van 180 meter hoogte. De toren aan de rand van Parijs moest een ijkpunt worden voor de hoofdstad, maar dreigt er door een koerswijziging van de rechtse UMP niet te komen.

Terwijl de partij in 2008 nog achter de bouw van de toren stond, veranderde de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar van standpunt en besloot ze afstand te nemen van de toren. Daardoor was er in de gemeenteraad geen meerderheid meer voor de bouw van de wolkenkrabber.

Geheim

De Parijse gemeenteraad stemde maandagmiddag over de toren. Met 83 stemmen tegen 78 werd de bouw van de toren, zoals verwacht, verworpen. Hoewel de stemming geheim was, toonden een aantal gemeenteraadsleden hun stembiljet vooraleer ze het in de stembus deponneerden.

Normaal gebeurt de stemming tijdens de gemeenteraad openbaar. Maar omdat er zoveel tegenkanting tegen het project was, had de socialistische burgemeester Hidalgo beslist er een geheime stemming van te maken. Zo kregen de leden van de rechtse oppositie de gelegenheid om toch vóór het project te kunnen stemmen. 
Frank Renout
Correspondent in Frankrijk

Een aantal rechtse politici pikten het politiek manoeuvre niet en beslisten om hun stembiljet publiek te tonen vooraleer ze het in de stembus deponneerden. Daardoor werd het geheim van de stemming meteen op losse schroeven gezet.

Burgemeester Hidalgo wil nu laten onderzoeken of de stemming effectief ongeldig is. Ze zal het verloop en het resultaat van de stemming daarom voorleggen aan een administratieve rechtbank.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig