Dit zijn de spectaculairste fonteinen ter wereld
Jet d’Eau Foto: Shutterstock
Van kunstmatige watervallen met lichtjes en muziek tot een waterstraal die midden in een meer de hemel lijkt te raken: overal ter wereld vind je spectaculaire fonteinen. En volgens de reiswebsite van CNN zijn dit de bijzonderste exemplaren.

De zogenaamde Jet d’Eau ligt in het Meer van Genève op de plek waarin meer overgaat in de Rhône. De krachtige fontein stuwt een dikke waterstraal naar een maximale hoogte van 140 meter.De Crown Fountain in Chicago is meer dan alleen maar een fontein. De grote pilaren fungeren als een interactief bord waar bewegende beelden van manenn en vrouwen op verschijnen. En die mensen, besprenkelen je met water.Dat ze in Dubai niet op een centje meer of minder kijken is geen geheim. Net voor de Burj Khalifa ligt de Dubai Fountain. Deze kostte 150 miljoen euro en kan per keer 83.000 liter water tot 150 meter omhoog spuiten. Extra details: de fontein is 275 meter lang en beschikt over 6.600 lampen.Sinds 2012 spuit Aquanura water omhoog in de Efteling. Deze was goed voor een investering van 17 miljoen euro.De Kanazawa Fountain in Japan is eigenlijk een verzameling kleine fonteinen tegen een zwarte achtergrond. De bijhorende klok kan cijfers en letters weergeven in een aantal talen.De wereldberoemde fonteinen voor hotel Bellagio in Las Vegas spuit het water tot 73 meter hoog. Het monument wordt onderhouden door een team van dertig professionele duikers.Het bijzondere aan de Scioto Mile in het Amerikaanse Ohio? De vijf fonteinen in de vorm van een halo bestaan uit 1.100 watersproeiers.Deze Swarovski-fontein in het Oostenrijkse Innsbruck lijkt op een gezicht. De twee ogen zijn twee grote kristallen en onder de mond vind je een ingang van een museum.Meer spoeiers in de Longwood Gardens op  Kennett Square in Pennsylvania. Dat zijn er 380 om precies te zijn. Daarnaast stuwen acht pompen water naar omhoog.En ook in de Franse hoofdstad Parijs staat een originele fontein. Vlakbij het Centre Pompidou in Parijs vind je de Stravinsky Fontein. Dat zijn 16 sculpturen, geïnspireerd op de werken van componist Igor Stravinsky.De Fountain of Wealth in Singapore is door Guinness World Records uitgeroepen tot de grootste fontein ter wereld. Ze beslaat 1.683 vierkante meter en schiet water 13 meter hoog in de lucht.Fonteinen in de vormen van kranen: CNN vindt het rode exemplaar in Menorca het leukst, maar dat is niet het enige. Ook Aqualand in het Spaanse Cadiz (links) en het West-Vlaamse Ieper (rechts) hebben er een.

De Moonlight Rainbow Fountain aan de Banpo brug in het Zuid-Koreaanse Seoul is met haar 140 meter 's werelds langste fontein aan een brug. Het water komt rechtstreeks uit de rivier Han.