544 pv’s voor drugsbezit op Tomorrowland
Foto: BELGA

Voor de twee festivalweekends samen werden in totaal 544 processen-verbaal opgesteld voor het bezit van drugs. 34 personen werden voorgeleid op verdenking van drugshandel.

De Antwerpse politie en het parket voerden tijdens het festival Tomorrowland 2014, dat tijdens twee weekends in juli doorging, het systeem van de onmiddellijke minnelijke schikking in voor festivalgangers die betrapt werden met drugs op zak - kortweg ‘OMS-FEST’. Uit de eerste evaluatie van het Antwerpse openbaar ministerie blijkt dat uiteindelijk voor de 2 weekends 544 pv’s opgesteld werden inhoudelijk de OMS-FEST.

Van dat totale aantal pv’s werden er 235 gedurende het eerste festivalweekend opgesteld, en 309 tijdens het tweede. 243 pv’s werden opgesteld voor het bezit of gebruik van cannabis, 301 pv’s waren voor andere verdovende middelen en/of psychotrope stoffen.

Deze minnelijke schikking - 75 euro voor cannabis, 150 euro voor overige drugs - kon ofwel ter plaatse ingelost worden via cash of bancontact, of via een latere overschrijving. Slechts 15,8 procent van alle pv’s bleef uiteindelijk onbetaald. 34 personen werden voorts ook nog voorgeleid voor de onderzoeksrechter te Antwerpen op verdenking van handel in drugs.

Een eerste evaluatie van het systeem is positief en het parket Antwerpen overweegt dan ook om haar beleid OMS-FEST niet alleen verder toe te passen op de volgende Tomorowland-edities, maar ook verder uit te breiden naar mogelijke andere festivals.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig