Zullen we binnenkort geen chocolade meer kunnen eten?
Foto: Shutterstock
'We stevenen af op het grootste chocoladetekort in 50 jaar'. Dat meldt de Amerikaanse krant 'The Washington Post'. De wereld eet steeds meer chocolade, maar de droogte en een hardnekkige schimmel tasten de cacaobonen aan, waardoor de productie niet aan de vraag kan beantwoorden.

Dat er een chocoladetekort heerst is niet nieuw, maar het blijkt wel steeds erger te worden. Het probleem is dat we met z’n allen meer chocolade eten dan dat er geproduceerd kan worden. Vorig jaar overtrof onze chocoladeconsumptie het aanbod met 70.000 ton. Volgens de bekende chocoladeproducenten Mars Inc. en Barry Callebaut kan dat cijfer in 2020 oplopen tot één miljoen ton.

De eerste oorzaak voor het tekort is de vraag naar chocolade. Die wordt steeds groter, zeker nu ook de Chinezen zijn gaan houden van deze lekkernij. Vooral zwarte chocolade valt in de smaak, maar die bevat ook de meeste cacao, waarvoor dus meer cacaobonen nodig zijn. In een zwarte reep zit zeventig procent cacao, terwijl een reep melkchocolade maar tien procent bevat.

Het tweede probleem is het aanbod. De droogte in West-Afrikaanse landen doet veel oogsten mislukken, vooral in Ivoorkust en Ghana, waar 70% van de cacao geproduceerd wordt. Daarnaast worden de bonen geteisterd door een schimmelziekte, waardoor er 30 tot 40% minder productie is. Vele boeren schakelen daarom over op andere gewassen en laten de cacaoproductie voor wat ze is. Het feit dat de vraag groter is dan het aanbod zorgde ervoor dat de cacaoprijzen de laatste jaren aanzienlijk stegen, waardoor ook chocolademakers de prijs van hun repen moesten verhogen.

Momenteel proberen onderzoekers in Ecuador te werken met bomen die tot zeven keer meer cacaobonen opleveren dan de traditionele cacaobomen. Deze nieuwe bonen zouden de productie terug kunnen doen opleven, maar volgens kenners zou de smaak van deze bonen niet dezelfde zijn. Ed Seguine, een Amerikaan die smaakadvies geeft aan de industrie, typeert de smaak als ‘zurige smerigheid’.