Golfstaten sturen opnieuw ambassadeurs naar Qatar
Een bijeenkomst van de Golfsamenwerkingsraad (GCC), v.l.n.r: de premier van Saoedi-Arabië prins Muqrin bin Abdulaziz al-Saud, de emir van Dubai sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, de emir van Qatar sjeik Tamim bin Hamad al-Thani, en de emir van Koeweit sjeik Sabah al-Ahmad al-Sabahan. Foto: AFP

Na een maandenlange ruzie onder de Golfstaten sturen Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Bahrein hun ambassadeur weer naar Qatar. Er moet een nieuwe bladzijde omgedraaid worden in de onderlinge betrekkingen. Dat deelden de lidstaten van de Golfsamenwerkingsraad (GCC) zondagavond laat na een vergadering in Riyad mee.

De drie Golflanden hadden na een ruzie met Qatar in maart hun ambassadeur uit Doha teruggetrokken. Ze stoorden zich vooral aan de steun van Qatar aan de Moslimbroeders in Egypte. Ze betichtten het emiraat er onder meer van de in Doha gevestigde nieuwszender al-Jazeera een platform voor de islamisten aan te bieden. Egypte, Saoedi-Arabië en de VAE hebben de Moslimbroederschap als terreurorganisatie verboden.

Een aantal leidinggevende Moslimbroeders was naar Qatar gevlucht, nadat het Egyptische leger vorig jaar de islamistische president Mohammed Morsi ten val had gebracht. Midden september moesten ze het emiraat echter verlaten. Het vertrek van de Moslimbroeders wordt beschouwd als een belangrijke stap van Qatar om zich met zijn buurlanden in de Golf te verzoenen.