Werken aan Krook in Gent voorlopig stilgelegd
Foto: fvv

De werken aan de nieuwe stadsbibliotheek en het centrum voor nieuwe media, de Krook genoemd, worden geschorst. Dat besliste de cvba Waalse Krook maandagvoormiddag, nadat vrijdag bekend raakte dat de stedenbouwkundige vergunning door de Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigd werd.

‘De werken op de site van de Krook werden vergund door middel van drie verschillende stedenbouwkundige vergunningen’, verduidelijkt de Gentse schepen van Cultuur Annelies Storms (SP.A), ook voorzitter van de cvba Waalse Krook, de situatie. ‘De vergunningen voor de aanleg van bruggen en voor het residentieel gebouw van Sogent werden niet vernietigd, deze werken kunnen dus worden verder gezet. Ook de vernieuwing van de kaaimuren kan doorgaan.’

Wel worden de werken aan het gebouw waar tegen medio 2016 de stadsbibliotheek onderdak moet krijgen en ook een centrum voor nieuwe media komt, tijdelijk stilgelegd. Die werken zitten momenteel in een laatste ruwbouwfase.

Het arrest voorziet de mogelijkheid voor het Vlaams Gewest om binnen de drie maanden een nieuwe beslissing te nemen over de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning. ‘De cvba Waalse Krook hoopt op een spoedige rechtzetting door het Vlaams Gewest, zodat er na een periode van schorsing verder gebouwd kan worden.’

De vernietiging kwam er op verzoek van V.O.P., een vennootschap die vroeger een aantal van de gronden in eigendom had en onteigend werd. In mei verklaarde een Gentse rechter de onteigening bij hoogdringendheid van drie percelen grond van projectontwikkelaar V.O.P. onwettig.

Er werd voor de onteigening reeds een bedrag van 8 miljoen euro uitbetaald, vrijdag liet V.O.P. verstaan dat de kosten ondertussen oplopen tot ruim 100 miljoen euro.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig