Bundesbank somber over rest van 2014
Bundesbank-voorzitter Jens Weidmann Foto: AFP

De Duitse economie zal nog minstens tot het einde van het jaar weinig groei laten zien. Dat schrijft de centrale bank van de grootste economie van de eurozone, de Bundesbank, maandag in het maandrapport over november.

Duitsland heeft last van de zwakkere groei van de wereldeconomie, waardoor met name de orders in de industrie onder druk komen te staan. Dat heeft volgens de Bundesbank geleid tot een zichtbare verslechtering van de stemming bij ondernemers. De economie zou volgend jaar geleidelijk aantrekken, geholpen door een zwakkere euro en de forse daling van de olieprijzen, verwacht de Bundesbank. De private consumptie wordt beschouwd als de belangrijkste groeimotor, geholpen door de dalende werkloosheid, cao-afspraken en immigratie.

Waar de Duitse economie in het eerste kwartaal nog met 0,8 procent groeide, was er in de daaropvolgende periode sprake van een krimp met 0,1 procent. Vorige week bleek dat Duitsland op basis van een eerste schatting ontsnapt is aan een recessie, maar het economische herstel in het derde kwartaal was met 0,1 procent zeer beperkt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig