EU-Commissie vindt Nederlandse en Britse maatregelen tegen vogelgriep ‘afdoende’
Foto: REUTERS

De Europese Commissie zal maandag in de loop van de middag beslissen of er bijkomende maatregelen moeten genomen worden na de uitbraak van het vogelgriepvirus in twee bedrijven in Nederland en Groot-Brittannië. De nood lijkt in ieder geval niet hoog, zo liet een Commissiewoordvoerder verstaan. ‘De maatregelen die de nationale autoriteiten namen, lijken afdoende’, zei hij maandag op de dagelijke persbriefing van de Commissie.

De Commissie heeft woorden van lof voor Nederland en Groot-Brittannië. ‘Alle protocols werden gevolgd’, luidt het. Wat de oorzaak is van de uitbraak van de vogelgriep - in Nederland gaat om het type H5N8, in Groot-Brittannië wellicht ook - is nog niet bekend. Hoogstwaarschijnlijk brachten overvliegende trekvogels het virus mee.

Nadat het vogelgriepvirus was vastgesteld op een kippenkwekerij in de Utrechtse provincie Hekendorp, werd zondag voor heel Nederland een vervoersverbod ingesteld voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel. De 150.000 kippen in de getroffen boerderij werden afgemaakt. In Groot-Brittannië werden alle 6.000 eenden van de kwekerij in Yorkshire afgemaakt en werd er een veiligheidszone rond het bedrijf ingesteld.

‘Geen enkel besmet dier heeft Nederland verlaten’

De Commissiewoordvoerder zei maandag dat de situatie in de twee landen behoorlijk verschillend is. Zo gaat het in Groot-Brittannië ‘slechts’ om een paar duizend dieren in een gebied waar er relatief weinig pluimvee gekweekt wordt. In Nederland werden veel kippen afgemaakt, maar het bedrijf ligt eveneens in een regio met een lage densiteit van pluimveekwekerijen. ‘We hebben dan ook geen enkele indicatie dat mogelijk besmet gevogelte Nederland verlaten heeft’, zei de woordvoerder.

De Commissie houdt de genomen maatregelen nu tegen het licht en beslist in de loop van de namiddag of er bijkomende actie nodig is. Zondagavond werd er nog vanuit gegaan dat de export van onder meer levend pluimvee, eieren en vlees van pluimvee naar andere landen binnen de Europese Unie en daarbuiten aan banden zou worden gelegd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig