Halliburton lijft dan toch Baker Hughes in
Foto: AP

De Amerikaanse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Halliburton neemt branchegenoot Baker Hughes over in een transactie waarmee 34,6 miljard dollar (27,7 miljard euro) is gemoeid. Afgelopen weekeind leek de overname nog te mislukken door onenigheid over de koopsom.

De aandeelhouders van Baker Hughes ontvangen per aandeel dat ze in handen hebben 1,12 aandelen Halliburton en 19 dollar in contanten. Dat komt neer op een waarde van 78,62 dollar per aandeel Baker Hughes. Op basis van de resultaten in 2013 is het gecombineerde bedrijf goed voor een omzet van 51,8 miljard dollar met een gezamenlijk personeelsbestand van ruim 136.000 man.

Halliburton, de nummer 2 op de Amerikaanse markt, is bereid om onderdelen met een gezamenlijke omzet van 7,5 miljard dollar af te stoten als de mededingingsautoriteiten daar om vragen. Het bedrijf dat ontstaat door de samensmelting met Baker Hughes, de nummer 3, is ongeveer half zo groot als marktleider Schlumberger. Mocht de transactie niet worden goedgekeurd, betaalt Halliburton zijn overnameprooi 3,5 miljard dollar.

Naar verwachting wordt de transactie in de tweede helft van 2015 afgerond. Dat maakte Halliburton maandag bekend. Topman Dave Lesar van Halliburton krijgt de leiding over het fusiebedrijf. Baker Hughes levert drie directeuren aan de raad van bestuur, die daarmee aanzwelt tot vijftien man.

De jaarlijkse kostenvoordelen als gevolg van de fusie kunnen volgens Halliburton oplopen tot bijna 2 miljard dollar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig