Groen: ‘Vermijden dat het elke universiteit voor zich wordt’
Vlaams parelementslid voor Groen, Elisabeth Meuleman. Foto: BELGA

De plannen van de KU Leuven om studenten die te slecht scoren in hun eerste jaar te weigeren voor een herinschrijving, zijn volgens Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) een gevolg van de besparingen van de Vlaamse regering op het hoger onderwijs.

‘Ook wij vinden dat de doorgeslagen flexibilisering moet worden aangepakt. Maar dan moet de Vlaamse regering consequent zijn en een regeling uitwerken die voor alle universiteiten dezelfde principes volgt. We moeten vermijden dat het elke universiteit voor zich wordt’, zegt Meuleman.

Volgens het groene parlementslid is het grote probleem dat sommige studenten met onrealistische verwachtingen starten aan de universiteit. ‘Heel veel studenten die het moeilijk hebben in het eerste jaar weten niet wat ze verkeerd doen. Daarom moet de oriëntatie in het secundair onderwijs veel beter. Daarnaast moeten er vanuit de instellingen garanties zijn dat mensen die zich inschrijven, alle steun en begeleiding krijgen die nodig is om hun kansen te grijpen’, meent Meuleman.

Ze vreest evenwel dat de afschaffing van het Aanmoedigingsfonds daar geen goede invloed op zal hebben. ‘Zolang aan die voorwaarden niet is voldaan, is dit opnieuw een extra drempel voor moeilijke groepen en kan deze maatregel niet als rechtvaardig worden beschouwd’, besluit Meuleman.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig