Feit of fictie? ‘Haren en nagels groeien door als je dood bent’
Foto: rr

Fictie, dat doen ze niet. Dat komt doordat haren en nagels om te groeien moeten kunnen delen. En om te delen hebben ze bloedsuiker nodig, glucose meer bepaald. En die wordt niet langer aangevoerd als het hart is gestopt met kloppen.

Bij leven groeien vingernagels gemiddeld eentiende millimeter per dag. De groei zit in een laagje cellen in het nagelbed. Daar ontstaan jonge nagelcellen die hun oude, verhoornde voorgangers voor zich uitduwen. Het grootste deel van de nagel bestaat uit zulke verhoornde, uitgeleefde cellen. Als een mens sterft, krijgen de jonge cellen in het nagelbed geen voedsel meer, en houden ze op met delen en dus ook met groeien. Een gelijkaardig proces maakt dat ook haren stoppen met groeien nadat iemand is overleden.

Toch kan het lijken of nagels en haren na de dood doorgroeien. Dat komt doordat de huid waarin ze zijn ingebed, uitdroogt nu er geen bloed meer rondstroomt om haar te voeden. Daardoor lijken nagels te groeien en kunnen stoppels verschijnen op de kin van een dode man als het gezicht invalt. Door vingertoppen en gelaat met een hydraterende crème te masseren kunnen begrafenisondernemers dat proces proberen tegen te gaan.