Ook Franse beul bij Islamitische Staat?
de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve Foto: AFP

Een tot de islam bekeerde en geradicaliseerde Fransman is mogelijk een van de beulen in de video die de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) het voorbije weekend vrijgaf. Dat zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

Het zou gaan om een jongeman uit Normandië, die in augustus 2013 naar Syrië is gegaan. Volgens Cazeneuve is het erg waarschijnlijk dat een Fransman heeft deelgenomen aan de onthoofdingen van Syrische gevangenen. De minister steunt zijn verklaring na analyse van de videobeelden van zondag. Volgens mediaberichten noemt de uit het departement Eure afkomstige man zichzelf nu Abu Abdallah al-Faransi.

Ook een 20-jarige Brit zou op de beelden van IS herkend zijn onder de jihadisten die de Amerikaanse gijzelaar Peter Kassig en 18 Syrische soldaten hebben onthoofd. Dat zei een man die zichzelf voorstelde als zijn vader in de Daily Mail.

‘Ik ben niet echt zeker, maar hij lijkt erg op mijn zoon’, verklaarde de 57-jarige Ahmed Muthana over één van de IS-terroristen, die met bedekt gezicht te zien is op de beelden. Het gaat om Nasser Muthana, een 20-jarige student geneeskunde uit Cardiff in Wales.

Zijn vader is niet bereid hem te vergeven. ‘Ofwel is hij gek geworden, ofwel is er iets wat niet goed gaat in zijn hoofd’, voegde hij eraan toe.

De Daily Mail citeerde ook Charlie Winter, een expert van de denktank Quilliam, die bevestigde dat de jongeman op de video ‘gelijkt op Nasser Muthana’. Die zou naar Syrië getrokken zijn in navolging van zijn jongere broer Aseel (17), aldus de BBC. ‘Ik ben bereid te sterven’, had Aseel verklaard in een online interview met de Engelse radiozender. Het laat hem koud wat de mensen in zijn land van hem denken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig