Michelin Nederland verwelkomt drie nieuwe tweesterrenrestaurants
Foto: Michelin Belux NV

In de nieuwe Michelingids van Nederland staan welgeteld 100 sterrenrestaurants. Er zijn drie nieuwe tweesterrenrestaurants en vijf restaurants die een eerste ster kregen. Een handvol andere restaurants moesten minstens een ster inleveren.

De editie 2015 van de Michelin-gids Nederland telt 1217 adressen. ‘De vijf restaurants die een eerste ster in de wacht slepen, bewijzen nogmaals hoe rijk en gevarieerd de Nederlandse restaurants zijn’, klinkt het in een persbericht. Op de eerste plaats - met drie sterren die behouden blijven - prijken De Librije (Zwolle) en De Leest (Vaassen), beiden ‘de reis waard’.

Vijf etablissementen kunnen met een eerste Michelinster pronken. Zij bewijzen volgens de gids ‘hoe rijk en gevarieerd de Nederlandse restaurants’ zijn. Zo neemt Sazanka (Amsterdam) u op avontuur naar Japan en bewijzen Sinne (Amsterdam), Wiesen (Eindhoven) en Ratatouille Food & Wine (Haarlem) hoe belangrijk een goed product is ‘voor zeer scherpe prijzen’. Bij FG Food Labs (Rotterdam) ten slotte ‘worden de limieten afgetast van die smaakharmonie’.

Hebben intussen hun degelijkheid bewezen en mogen van één naar twee sterren: ’t Nonnetje in Harderwijk en De Lindehof in Nuenen. Minder goed vergaat het De Zwethheul, die beide sterren verliest. De Leuf verliest één ster, en houdt er nog eentje over, en deze restaurants verliezen hun enige ster: De Saffraan, De Echoput, Savelberg, Lakes, De Molen, Toine Hermsen, Le Marron, De Wanne en Hermitage.

Toch is de eindbalans volgens Michelin positief. ‘Ondanks de onzekere economische situatie [...] laten de chefs de schouders niet hangen’. De gids beloont eveneens 115 Bib Gourmand restaurants, een stempel die op steeds meer restaurants prijkt. ‘Het concept van een keuzemenu onder de 37 euro, ongeacht de kookstijl, maar steeds met seizoengebonden producten in de hoofdrol is uitgegroeid tot een begrip. Dat bewijzen de cijfers: dit jaar zijn er maar liefst 22 nieuwkomers!’