Gemeenten helpen energiekosten drukken
Durf Vergelijken, is de boodschap van de campagne

De inwoners van 380 gemeenten kunnen tot 28 november bij hun gemeentebestuur terecht voor het kiezen van de meest voordelige energieleverancier. Een ambtenaar zal op hetzelfde moment ook persoonlijke informatie geven over het afschakelplan.

Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. Het gaat om de tweede grootschalige campagne in zijn soort. Bij de vorige editie in 2012 gingen zo’n 70.000 mensen op het gemeentehuis langs voor advies. Een ambtenaar helpt daar op basis van de individuele gegevens de voor elke persoon meest interessante leverancier kiezen.

De campagne met als slogan ‘In het leven moet u altijd vergelijken’ maakt de vergelijking met de supermarkt, waar iedereen wel prijzen vergelijkt. Voor energie is dat nog steeds niet het geval. Zo wijst de FOD erop dat de helft van de 65-plussers nog nooit internet heeft gebruikt, en dus ook geen online vergelijking heeft kunnen maken.

Toch loont het de moeite om te vergelijking. De federale toezichthouder Creg constateert dat voor een ‘gemiddeld’ huishouden een besparing van 300 euro per jaar mogelijk is: 140 euro op de elektriciteitsrekening, en 160 euro voor gas.

OFF ON

De overheid grijpt de campagne aan om ook nog eens te wijzen op de campagne voor energiebesparing om zo een blackout te vermijden. De burgers kunnen ook tips over energiebesparing krijgen. Wie nog niet op de hoogte is of zijn woning bij een gecontroleerde stroomuitschakeling mogelijk in het donker wordt gezet kan dat meteen ook op het gemeentehuis vernemen.