In de auto zitten met een roker is al schadelijk na één uur
Foto: Shutterstock
Uit een Amerikaanse studie blijkt dat in de auto van een roker zitten nefast kan zijn voor de gezondheid. Eén uur in een auto met sigarettenrook bleek voldoende om de hoeveelheid toxische chemicaliën in urine tot een gevaarlijk niveau te brengen.

Wetenschappers aan de Universiteit van Californië onderzochten veertien niet-rokers die passagier waren in de auto van een roker. In een uur tijd staken de rokers drie sigaretten op, terwijl de raampjes van de auto wat geopend waren. De urine van de niet-rokers werd voor en acht uur na de blootstelling aan de rook bestudeerd. Men wilde weten of de belangrijkste chemische componenten in sigarettenrook, die kanker en ademhalingsziektes veroorzaken, in gevaarlijke hoeveelheden kon teruggevonden worden bij de niet-rokers.

Uit de analyse bleek inderdaad dat de niet-rokers veel van de chemische toxines in hun urine hadden na het passief roken. De aangetroffen chemicaliën zijn de grootste veroorzakers van kanker en hart- en longziektes in een sigaret. ‘Dit onderzoek is het eerste dat mensen onderzoekt die worden blootgesteld aan schadelijke componenten in het geval van passief roken’, zegt professor Neal Benowitz. De hoofdauteur van de studie, Dr. Gideon St. Helen, zegt dan ook dat het belangrijk is om mensen, zeker kinderen en mensen met een zwakkere gezondheid, te sparen van passief roken in voertuigen.