HSBC-bank officeel verdacht van fraude
Foto: EPA
De Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise heeft de HSBC Private Bank (Zwitserland) in verdenking gebracht wegens ernstige georganiseerde fiscale fraude, witwassen, criminele organisatie en onwettige uitoefening van het beroep van financieel tussenpersoon. Dat heeft het Brusselse parket vanochtend bekend gemaakt.

De HSBC-bank benadert al jarenlang welgestelde cliënten, in het bijzonder afkomstig uit de Antwerpse diamantwereld, om hun vermogen te beheren. De Zwitserse tak van de Britse bank wordt er van verdacht bewust fiscale fraude bevorderd en zelfs aangemoedigd te hebben door offshorebedrijven ter beschikking te stellen van bepaalde bevoorrechte cliënten.  De bewuste offshorebedrijven liggen in Panama en de Maagdeneilanden. Zij hebben - aldus het parket - geen enkele economische activiteit en hun enige doel is het vermogen van de cliënten voor de fiscus te verbergen.

Meer dan duizend Belgische belastingplichtigen zouden betrokken zijn voor bedragen die kunnen oplopen tot meerdere miljarden dollars die geplaatst, beheerd en/of overgeschreven werden tussen 2003 en nu.

Honderden miljoenen euro's

Het nadeel voor de Belgische staat dat door de praktijken in kwestie veroorzaakt wordt, wordt geschat op honderden miljoenen euro’s. Het HSBC-onderzoek ging van start nadat een ontevreden werknemer een lijst met de namen van Belgische en andere HSBC-klanten  bij de bank had gestolen. Die lijst kwam in handen van het gerecht.  

Het Antwerpse parket en de Bijzonder Belastinginspectie (BBI) voelen de klanten aan de tand. De BBI had begin oktober al iets meer dan 430 miljoen euro aan ontdoken belastingen teruggevorderd in 191 dossiers van Belgische klanten die een rekening hadden bij de Zwitserse tak van de HSBC-bank.

Huiszoekingen

De Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise pakt de bank zelf aan en liet in oktober 2013 al een reeks huiszoekingen uitvoeren. Eén lid van de raad van bestuur van de Zwitserse bank werd de voorbije maanden ondervraagd, naast een 20-tal klanten. Het resultaat is dat de onderzoeksrechter heeft belsoten de bank officieel in verdenking te brengen.

De Belgische onderzoeksrechter zal de volgende weken verschillende toplui van HSBC oproepen om zich in Brussel aan te bieden voor ondervraging. De vraag is in hoeverre de Zwitserse bankiers daar zullen op in gaan. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in