Spoorbonden voeren actie bij sturingscomité NMBS
Infrabel-topman Luc Lallemand en NMBS-ceo Jo cornu in gesprek met actievoerders aan het Brusselse Zuidstation. Foto: BELGA

Een honderdtal vakbondsafgevaardigden heeft maandagmorgen een verrassingsactie gehouden bij de start van het sturingscomité van de NMBS. De actievoerders zijn bezorgd over de verschillende signalen die ze kregen van NMBS-topman Jo Cornu en voogdijminister Jaqueline Galant (MR), in het bijzonder rond het statuut van de spoorwegarbeiders.

Om negen uur ging in het hoofdkwartier van de NMBS-groep aan het Brusselse Zuidstation het sturingscomité van start. Naast Jo Cornu, ceo van de NMBS, Luc Lallemand, ceo van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel en Michel Bovy, algemeen directeur van HR Rail, zitten daar ook vakbondsleiders rond de tafel om de bedrijfsplannen te bespreken.

Voor de start van de vergadering verzamelden iets meer dan 100 leden van de christelijke en socialistische vakbond op de stoep. ‘We houden een symbolische actie, zonder de reizigers te willen treffen’, lichtte Serge Piteljon, algemeen secretaris van het ACOD Spoor, toe.

De vakbonden zijn onder meer bezorgd over de recente uitlatingen van de NMBS-topman in de pers. Cornu had onder meer gezegd dat de gepresteerde uren van het NMBS-personeel onvoldoende zijn in verhouding tot het ontvangen loon.

‘Voorlopig zegt minister Galant niet aan ons werk te zullen raken, maar dat lijkt niet te rijmen met de besparingsplannen en de visie van de ceo. We vragen ons af of de minister wel weet waar ze naartoe wil’, aldus Piteljon, die in het algemeen vaststelt dat de NMBS steeds meer reizigers vervoert, terwijl het aantal personeelsleden blijft krimpen.

De NMBS staat de komende weken voor een groot aantal acties. Op maandag 24 november wordt gestaakt in de provincies Henegouwen, Luxemburg, Limburg en Antwerpen. De maandag daarop, 1 december zijn Namen, Luik, Oost- en West-Vlaanderen aan de beurt. Op maandag 8 december zijn er stakingen in Brussel, Waals- en Vlaams-Brabant. De apotheose volgt op 15 december met de grote nationale staking.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig