Abou Jahjah dient klacht in na doodsbedreigingen
Dyab Abou JahJah

Dyab Abou Jahjah dient een klacht in bij de politie nadat op internetfora en sociale media werd opgeroepen om hem dood te schieten. Aanleiding voor de dreigementen is het protest van Movement X tegen Zwarte Piet. 'Die bedreigingen zijn ernstig te nemen', zegt Jahjah.

Dyab Abou Jahjah kwam afgelopen weekend zwaar onder vuur te liggen nadat hij zaterdag, voor de intrede Sinterklaas in Antwerpen, met zijn beweging Movement X actie voerde tegen ‘het racistische karakter van Zwarte Piet’.

Die rustig verlopen actie joeg kennelijk heel wat mensen in de gordijnen, want op internetfora en op de sociale media bulkte het in een mum van tijd van haatreacties. Het ging zelfs zo ver dat Abou Jahjah met de dood werd bedreigd. Daarop besliste de van Libanon afkomstige Abou Jahjah om naar de politie te stappen.

'Iemand heeft op het onlineforum van Het Laatste Nieuws opgeroepen om mij dood te schieten. Die man gebruikt z'n eigen naam, het is geen nepprofiel. Dit is ernstig te nemen en ook strafbaar, daarom zal ik vanmiddag een klacht indienen tegen die persoon.'
Dyab Abou Jahjah
oprichter AEL, schrijft wekelijks een column voor De Standaard

 

 

Maar daar blijft het niet bij. Jahjah gaat ook een klacht indienen tegen onbekenden omwille van de honderden bedreigingen en beledigingen via anonieme e-mails en Facebookberichten.

'De algemene sfeer sinds onze protestactie voor de intrede van Sinterklaas afgelopen zaterdag is choquerend. Deze hetze hadden we helemaal niet zien aankomen. We hebben het feest niet verstoord, we willen gewoon het debat openen.'

Ook politici reageerden

Ook enkele politici mengden zich in de Twitteroorlog. Zo stelde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken: ‘Seg Abou Jahjah, weet je waar ze geen Zwarte Piet hebben? Libanon.’ en ‘Ik wil Abou Jahjah terug naar Libanon.’ Ook andere politici als Filip Dewinter (VB) en Zuhal Demir (N-VA) lieten duidelijk hun ongenoegen blijken over de actie van Movement X.

Dyab Abou Jahjah is de oprichter van AEL en schrijft wekelijks een column voor De Standaard.

 

 

 

 

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig