Zoveel bacteriën verspreid je met één kus
Foto: Shutterstock
Een nieuwe studie gepubliceerd in de medische krant ‘Microbiome’ heeft aangetoond dat een tongzoen van tien seconden tot wel 80 miljoen bacteriën kan verspreiden. Maar dat is niet noodzakelijk slecht: kussen verhoogt op die manier je weerstand.

Een team van onderzoekers onder leiding van Remco Kort, professor aan het Nederlandse onderzoeksinstituut 'TNO', vroeg aan  koppels in een Nederlandse zoo of ze wilden deelnemen aan een studie rond tongzoenen. Ze moesten vragen invullen over hun kusgedrag en over hoe vaak ze elkaar innig kussen. Van deze 21 koppels werd het speeksel voor en na stevige tongzoen verzameld, om de samenstelling van hun orale bacteriën te kunnen onderzoeken.

De onderzoekers stelden vast dat bij koppels de bacteriën op hun tong sterk op elkaar lijken, terwijl de orale bacteriën van twee vreemden veel minder gelijkenissen vertonen. ‘Blijkbaar creëren koppels in een langdurige relatie na verloop van tijd gelijkaardige bacteriën op de tong’, zegt Kort. Hoe vaker een koppel kust, hoe meer bacteriën ze gemeenschappelijk hebben.

Om te weten hoe sterk die bacteriën precies op elkaar lijken, vroeg men aan één persoon van het koppel om een probiotische yoghurtdrank te drinken en na enkele minuten opnieuw de partner te kussen gedurende tien seconden. Na analyse van het speeksel bleek dat de probiotische bacteriën, die normaal gezien niet in de mond aanwezig zijn, inderdaad bij de partner werden overgebracht, en dat samen met zo’n 80 miljoen andere bacteriën.

‘Kussen kan ervoor zorgen dat je weerstand opbouwt wanneer je wordt blootgesteld aan verschillende micro-organismen. Als je het zo bekijkt, is kussen dus zeer gezond', aldus Kort.