Nederlands pluimveebedrijf wordt geruimd
Foto: REUTERS

In het Utrechtse Hekendorp is maandagochtend de ruiming aan de gang van 150.000 kippen van een pluimveebedrijf waar vogelgriep is geconstateerd. Burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater, waartoe Hekendorp behoort, heeft maandag een noodverordening ingesteld voor de Hekendorpse Buurt voor het ruimen van de kippen. In de omliggende bedrijven werd geen vogelgriep vastgesteld.

Om degenen die de kippen moeten weghalen, ruim baan te geven, heeft Verhoeve een gebied aangewezen dat voor iedereen verboden is, behalve voor de ruimers en mensen die binnen het gebied wonen. De noodverordening blijft tot nader order van kracht, aldus de gemeente.

Het is volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op z’n vroegst maandagmiddag bekend of vogelgriep heerst bij twee pluimveebedrijven in de directe omgeving van het getroffen bedrijf in Hekendorp bij Gouda.

In een straal van ruim 1 kilometer rond het bedrijf mogen de komende drie weken geen kippen worden vervoerd. Dat geldt ook voor eieren en mest.

Geen vogelgriep bij omliggende bedrijven

De vogelgriep lijkt zich niet verplaatst te hebben naar twee landbouwbedrijven in de directe omgeving van het getroffen bedrijf in Hekendorp. Bij één bedrijf zijn monsters op kweek gezet en uit dat onderzoek is volgens het Nederlandse ministerie van Economische Zaken gebleken dat er geen vogelgriep heerst. Bij het andere boerenbedrijf zijn überhaupt geen kippen en is dus ook geen sprake van besmetting, aldus een woordvoerder.

Kinderboerderijen sluiten de deuren

Alle kinderboerderijen worden ook tot woensdagmiddag gesloten. Vanaf woensdagmiddag mogen alleen de bedrijven die het pluimvee helemaal kunnen afschermen van de rest van de dieren en de bezoekers, de deuren weer openen. De rest blijft gesloten, meldt de vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland (vSKBN).

De vereniging benadrukt dat op geen enkele kinder- of stadsboerderij vogelgriep is aangetroffen. Voor alle bedrijven die pluimvee hebben, geldt echter een totaal contactverbod van 72 uur. Ook hobbykiphouders en pluimveetentoonstellingen vallen onder het verbod, aldus de vSKBN.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig