Nederland reageert onthutst na racistische reacties op Oranje-selfie
De bewuste selfie die Leroy Fer op Twitter plaatste. Foto: Twitter
Nederland reageert verontwaardigd na een aantal racistische reacties op een selfie die Oranje-international Leroy Fer op zijn Twitteraccount zette. Op die foto prijkt hij met acht andere Nederlandse internationals van niet-Europese afkomst. Vedetten Robin van Persie en Wesley Sneijder veroordeelden de reacties al openlijk, het Nederlandse PvdA eist zelfs dat het parket de boosdoeners vervolgt.

Het begon allemaal heel onschuldig: met een selfie van negen Nederlandse internationals op een kluitje. Op de foto staan Memphis Depay, Leroy Fer, Luciano Narsingh, Karim Rekik, Jetro Willems, Quincy Promes, Georginio Wijnaldum, Gregory van der Wiel en Kenneth Vermeer. U weet wel, zoals onze Rode Duivels er ook regelmatig één de wereld insturen. Maar blijkbaar was het enkele van onze Noorderburen opgevallen dat alle jongens op de foto een donkere huidskleur hebben. Gevolg? Zure en ronduit ongepaste online reacties als 'FC Aap', 'Allemaal zwarte pieten', 'Losgebroken van de kettingen en dan krijg je dit', en 'Bijna 5 december en dan komen ze overal tevoorschijn'. 

In Nederland wordt er met een storm van verontwaardiging gereageerd op die reacties. Zo vroegen Kamerleden Ahmed Marcouch en Keklik Yücel van de Nederlandse Partij van de Arbeid aan ministers Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken of het parket onderzoek naar de reacties kan doen en eventueel een vervolging kan instellen. Ook al is er geen officiële aangifte gedaan.

Van Persie: 'Allemaal lid van Oranje'

Oranje-aanvoerder Robin van Persie vindt de vervolging een goed signaal, vertelt hij aan de Nederlandse krant De Telegraaf. 'We leven in 2014 en dat dit soort mensen nog een vrijbrief krijgt om dit soort reacties te plaatsen, daar word ik heel verdrietig van en met mij ook de jongens. Je moet een voorbeeld stellen door die mensen aan te pakken. Het is al de zoveelste keer dat dit gebeurt. Wij vertegenwoordigen allemaal het Nederlands elftal, daarin maakt kleur niets uit. Bij ons niet en in het leven mag dat ook niet zo zijn. Ik kan er nog steeds niet bij dat het een item is. Het maakt mij heel verdrietig. Dit mag niet meer, nooit meer, echt ongelooflijk.'

Middenvelder Wesley Sneijder reageerde al eveneens onthutst bij datzelfde dagblad. 'Triest dat dit in 2014 nog gebeurt. Als je zulke racistische reacties durft te geven, is er iets goed mis. Ik heb er met die jongens over gesproken en gezegd dat het gelukkig maar een klein groepje is. We kunnen allerlei mooie campagnes bedenken, brieven voorlezen voor de wedstrijd, respect op de reclameborden en aanvoerdersbanden zetten, maar daar wordt kennelijk weinig mee gedaan.'

Nederlandse voetbalbond roept Openbaar Ministerie op tot actie

Na overleg met de spelersgroep heeft de KNVB uiteindelijk besloten voorlopig geen aangifte te doen, maar wel volledige medewerking te willen verlenen aan een mogelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie.

'Alle beschikbare bewijslast staat of stond online', liet de bond maandag in een verklaring weten. Het OM meldde maandag dat nog geen beslissing is genomen over een eventueel onderzoek.