Vogelgriep in Groot-Brittannië is niet de gevaarlijk H5N1-variant
Foto: belga

Groot-Brittannië heeft zondag een nieuw geval van vogelgriep ontdekt in een boerderij in Yorkshire, in het noorden van het land, waar eenden worden gekweekt. Het risico voor de volksgezondheid zou 'zeer klein' zijn. Het zou namenlijk niet gaan om de voor de mens ook gevaarlijke H5N1-variant van de vogelgriep.

De autoriteiten stelden een veiligheidszone in rond de boerderij en lieten de eenden afslachten, zegt een woordvoerder van het ministerie van Milieu, Voeding en Plattelandszaken. De vogelgriep is dodelijk voor kippen en is ook een gevaar voor de mens. Wie in aanraking komt met besmette dieren kan ziek worden.

De woordvoerder zei niet welke stam van het virus werd ontdekt in de boerderij, al wordt uitgesloten dat het om de voor de mens dodelijke variant H5N1 gaat. 'Wij kunnen H5N1 uitsluiten. Wij weten dat het om het H5 virus gaat, maar meer weten we niet', zei een woordvoerder van het Landbouw- en Milieuministerie maandag.

Het H5N1-virus heeft al meer dan vierhonderd doden geëist, vooral in Zuidoost-Azië, sinds het voor het eerst opdook in 2003. Een andere stam, H7N9, eiste 170 levens, sinds 2013.

In september waarschuwde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties voor de nieuwe vorm A(H5N6), die zeer ziekteverwekkend is. Begin november ten slotte werd nog een andere stam van het vogelgriepvirus ontdekt, H5N8, in een kwekerij van kalkoenen in het noorden van Duitsland. Het was de eerste keer dat dat gebeurde in Europa.

Zondag legde Nederland een tijdelijk transportverbod op van gevogelte, nadat in een kwekerij die H5N8-stam was ontdekt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig