Monsterfiles op Buitenring na kettingbotsing zo goed als opgelost
Foto: Robin De Becker
Sinds de rijbaan op de Brusselse Buitenring in Zaventem werd vrijgemaakt na de kettingbotsing met 13 voertuigen die er maandagochtend plaatsvond, zijn de files snel aan het oplossen. Op het hoogtepunt was het tot tweeënhalf uur aanschuiven vanuit Leuven, Luik en Aarschot, zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

Omstreeks 6.20 uur ter hoogte van de afrit Zaventem Henneaulaan, waar er vijf rijstroken beschikbaar zijn, reden 13 voertuigen op elkaar in. Ook rond Antwerpen en Gent - door werkzaamheden - was het aanschuiven. Dat alles had files tot gevolg die over heel België opliepen tot ongeveer 330 kilometer. Meteen één van de drukkere ochtendspitsen van het najaar, zegt Beeckman. 

In Zaventem waren drie rijstroken door de kettingbotsing versperd. Dat had op de Buitenring een file tot gevolg die reikte tot in Groenendaal, terwijl er op de E40 Luik-Brussel een file vanaf Haasrode stond. Ook op de E411 was het aanschuiven, vanaf Tombeek, en op de N2, de Leuvensesteenweg, moest het verkeer filerijden tussen Kortenberg en Zaventem.

Ook op de andere gewestwegen vanuit Leuven en het Hageland was het meer dan druk. Op de Brusselse Binnenring stond dan weer een kijkfile vanaf Wemmel. Ook op de E313 richting Antwerpen zijn in Ranst twee rijstroken afgesloten, daar stond rond 6.30 uur al 2,5 uur file. Vanuit Turnhout bedroeg de wachttijd 1,5 uur.

Wachttijd tot tweeënhalf uur

'Het grote verschil met een normale ochtendspits was niet zozeer de filelengte, maar wel de wachttijd op de snelwegen en de files op de lokale wegen', voegt Beeckman toe. Door de kettingbotsing met dertien voertuigen op de Brusselse Buitenring, liep de wachttijd in de ochtendspits op tot tweeënhalf uur vanuit Leuven, Luik en Aarschot.

Op de Brusselse Buitenring in Zaventem is de rijbaan nu volledig vrijgemaakt. De 13 voertuigen die maandagochtend betrokken waren bij een kettingbotsing, zijn getakeld en de brandweer heeft het wegdek schoongemaakt. Rond 10.40 uur schatte Beeckman de wachttijd vanuit Leuven richting Brussel nog op een twintigtal minuten. Ook op de lokale wegen in onder meer Sterrebeek en Kraainem waren er nog wat vertragingen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig