Weer budgettaire klap voor Albert en Paola
Koningin Paola en koning Albert hebben moeite om rond te komen. Foto: blgp

Koning Albert en koningin Paola zullen in de toekomst belastingen moeten betalen voor hun Franse domein in Châteauneuf-de-Grasse. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Nadat hij de troon overgelaten had aan zijn zoon Filip, werd Alberts dotatie vorig jaar teruggeschroefd tot 923.000 euro per jaar. Te weinig, zei hij enkele dagen geleden nog. Het ­bedrag volstond niet om al zijn activiteiten en verplichtingen te bekostigen. Lees: de koning heeft moeite om rond te komen.

Het lijkt er echter op dat de koning binnenkort nog dieper in de buidel zal moeten tasten. De Franse regering heeft immers een belasting ingevoerd voor tweede verblijven in gebieden met een beperkt ­woningaanbod. Het Zuid-Franse Châteauneuf-de-Grasse, waar Albert en Paola het domein Les Romarins bezitten, is een van die getroffen gebieden. Dat houdt in dat het koningspaar voortaan een residentiële toeslag zal moeten betalen. Die belasting komt bovenop een bewonerstaks.

‘Albert kocht Les Romarins in de jaren negentig. Lang voor zijn troonsafstand dus’, zegt Thierry Debels, die meerdere boeken schreef over het koningshuis. ‘Het domein bestaat uit twee huizen en heel wat land errond. Alles samen heeft het landgoed een waarde van om en bij de 10 miljoen euro.’

Volgens een plaatselijke vastgoedmakelaar betaal je voor een eigendom met die waarde makkelijk een bewonerstaks van zo’n 15.000 euro. Daar komt nu dus nog eens een surplus van 20 procent bij.

Naast Châteauneuf-de Grasse hebben koning Albert en zijn vrouw Paola nog twee buitenlandse eigendommen: een appartement in Parijs en één in Rome. Daarvoor blijven de belastingen voorlopig nog hetzelfde.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig