Witte Huis bevestigt echtheid IS-onthoofdingsvideo
Foto: REUTERS

De Verenigde Staten hebben de authenticiteit bevestigd van de video die tereurorganisatie Islamitische Staat (IS) verspreidde. Het document toont de moord van de Amerikaan Peter Kassig. Hij is de vijfde westerse gijzelaar die door IS werd onthoofd.

De Amerikaanse president Barack Obama veroordeelde de onthoofding van de Amerikaan Peter Kassig (26) zondag in sterke bewoordingen en sprak zijn medeleven uit aan de familie.

De uit Indianapolis (Indiana) afkomstige ontwikkelingshelper heeft een “ontembare geest van het goede en het blijvende” in zich gedragen, zo verklaarde Obama op de terugweg van de G20 in Australië. Zoals eerder met de onthoofding door IS van de Amerikanen Jim Foley en Steven Sotloff staat zijn werk in schril contrast met alles waar de soennitische militie voor staat.

Kassig, die zich na zijn bekering tot de islam Abdul-Rahman noemde, heeft om het leven van gewonde Syriërs gestreden, aldus Obama, die zijn werk in een ziekenhuis in Libanon en later de oprichting van een hulporganisatie prees, als een “onbaatzuchtige daad van een mens die het lot van het Syrische volk ten diepste bewoog”.

De 26-jarige voormalige elitesoldaat werkte volgens zijn ouders als ontwikkelingshelper in Syrië toen hij op 1 oktober 2013 in Dair as-Saur, in het oosten van het land, werd ontvoerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig