Dertig jaar na de eerste Band Aid-single ten voordele van Afrika is er vandaag een nieuwe versie van 'Do they know it's Christmas'. Dit keer draait alles rond de ziekte ebola. Is de nieuwe Band Aid met onder meer One Direction, Emeli Sande en Elbow-zanger Guy Garvey beter dan het origineel? Oordeel zelf.

De tekst van ‘Do They Know It’s Christmas’ is aangepast aan het huidige thema. Het gaat nu niet meer om honger, maar om de strijd tegen ebola in West-Afrika. Dat lieten de initiatiefnemers, de Ierse zanger Bob Geldof en Midge Ure, zanger van Ultravox, weten. Het project heeft niets te maken met nostalgie, benadrukten beide muzikanten. Het moet geld opleveren voor de strijd tegen de epidemie.

Op de vierde versie van de single zijn onder andere de stemmen te horen van One Direction, Bastille, Ed Sheeran, Sam Smith, Chris Martin van Coldplay, de onvermijdelijke Bono (Vox van U2), Emeli Sande, Ellie Goulding en Sinead O’ Connor.

De opname gebeurde zaterdag, downloaden kan vanaf maandag. Van de versie uit 1984 zijn er destijds 3,7 miljoen exemplaren verkocht, wat acht miljoen pond voor Ethiopië opleverde. Voor die single leenden onder meer Paul Young, Boy George, George Michael, Bono, Duran Duran en Bananarama hun stem.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig