‘Genoeg ruimte voor tax shift van 8 miljard euro’
De Leuvense professor Wim Moesen. Foto: Geertje De Waegeneer

Cijfers van de Oeso en de Hoge Raad van Financiën suggereren dat er ruimte is voor een echte tax shift. De Leuvense professor Wim Moesen pleit in De Standaard voor een belastingverschuiving van 8 miljard euro, die neutraal zou zijn voor de Belgische begroting.

Die 8 miljard zou moeten gaan naar de werkgevers, via een verlaging van de werkgeversbijdragen op het loon, en naar de werknemers, via een verlaging van de personenbelasting. ‘Arbeid wordt goedkoper, waardoor bedrijven meer aanwerven’, aldus Moesen. ‘De werknemer zoekt dan weer actiever naar een job, want hij houdt netto meer in het loonzakje.’

De 8 miljard zou gefinancierd worden via meer inkomsten uit btw, groene fiscaliteit en vermogens. ‘Door arbeid goedkoper te maken en de btw te verhogen, leg je de last van ons sociaal systeem niet meer exclusief bij de producten die in België worden vervaardigd, maar ook bij de producten die we uit het buitenland invoeren’, zegt econoom Peter Vanden Houte (ING België). Politiek blijft de discussie over de tax shift moeilijk liggen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig