FAVV volgt situatie in Nederland op de voet
Archiefbeeld Foto: Maarten Hartman

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) volgt de situatie rond de vogelgriep in Nederland op de voet. De sector werd intussen op de hoogte gebracht, aldus woordvoerster Lieve Busschots. In Nederland werd zondag een algemeen vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel opgelegd.

Het Federaal Agenschap voor Veiligheid van de Voedselketen is zondagmiddag officieel op de hoogte gebracht van de vaststelling van vogelgriep op een pluimveebedrijf in Hekendorp, in Nederland.

Het blijkt te gaan om de voor gevogelte zeer besmettelijke en ook voor mensen gevaarlijke type H5N8. Dat is hetzelfde type als begin deze maand al in Duitsland is vastgesteld, aldus het Nederlandse ministerie van Economische Zaken zondag. Voor mensen die direct en intensief in contact kunnen komen met besmet pluimvee, gelden beschermende maatregelen. ‘Het gaat onder meer om een bezoekersregeling: wie niets op een pluimveebedrijf te zoeken heeft, mag er niet komen. Wie er toch moet zijn, moet beschermende kleding aan’, aldus een woordvoerder van Economische Zaken.

Tegelijk voert Nederland een algemeen vervoersverbod in voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. Tijdens die periode geldt ook een ophokplicht. Op het bedrijf in Hekendorp worden 150.000 legkippen afgemaakt. Bij twee pluimveebedrijven in de buurt wordt nog onderzocht of de ziekte daar ook heerst. De uitkomst van dat onderzoek wordt maandag verwacht.

In een zone van ruim 10 kilometer rond de kippenboerderij in Hekendorp geldt het vervoersverbod langer, namelijk 30 dagen. Binnen dat gebied liggen 16 andere pluimveebedrijven. Volgens het FAVV is het bewuste gebied geen zone met een hoge densiteit van pluimvee. Het bewuste dorp ligt ook niet nabij de grens met België, maar tussen Rotterdam en Utrecht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig