IS heeft bij massa-executie opnieuw Amerikaan onthoofd
Peter Kassig Foto: AFP

Islamitische Staat heeft bij een massa-executie ook de Amerikaanse hulpmedewerker Peter Kassig onthoofd. De Amerikaanse regering is er vrijwel zeker van dat de video authentiek is, meldt The New York Times.

In een nieuwe video eist IS de de executie van van de 26-jarige Peter Kassig op. Dat zou gebeurd zijn bij een massa-executie waarbij ook een aantal gevangen Syrische officieren en piloten zijn gedood. De video toont ook de onthoofding zelf niet, maar een gemaskerde man die poseert bij een hoofd en zegt ‘dit is Peter Kassig, een Amerikaanse burger’. In de video is ook te zien hoe een aantal andere mensen onthoofd worden. 

De Amerikaanse president Barack Obama bevestigde zondagavond dat Kassig gedood werd. Hij noemde het 'een daad van puur kwaad door een terroristische groepering die door de wereld terecht als onmenselijk wordt beschouwd'. Kassig is al de vijfde westerling die door Islamitische Staat onthoofd werd.

Jihadi John

Volgens sommige bronnen zou op de video jihadi John te zien zijn, de vermoedelijk Britse IS-strijder die ervan verdacht wordt David Haines, Alan Henning, James Foley en Steven Sotloff onthoofd te hebben. Volgens The Daily Mail was die nochtans vorige week gewond geraakt bij een Amerikaanse luchtaanval in Irak. 

Kassig werd vorig jaar oktober door IS gevangen genomen in Syrië ,waar hij als ontwikkelingshelper hulp leverde aan vluchtelingen. IS voerde hem op 3 oktober al op in een filmpje met daarop de onthoofding van de Brit Alan Henning. De jihadisten dreigden er toen mee Kassig te onthoofden als reactie op de luchtaanvallen door de VS in Syrië en Irak.

Bekeerd

Tijdens zijn gevangenschap bekeerde Kassig zich tot de islam en ging vervolgens door het leven als Abdul-Rahman. Kassig is de derde Amerikaan die door ISIS werd onthoofd. Eerder kwamen de journalisten James Foley en Steven Sotloff zo al om het leven. Ook de Britten Alan Henning en David Haines ondergingen hetzelfde lot.

Hieronder kunt u een audiofragment beluisteren uit de IS-video over de onthoofding van Peter Kassig: