Meyrem Almaci nieuwe voorzitter Groen
Meyrem Almaci Foto: belga

Meyrem Almaci is zopas verkozen tot de nieuwe voorzitter van Groen.

Van de 761 uitgebrachte stemmen op het Groen-congres haalde Almaci er 60 procent, haar uitdager Elke Van den Brandt 40 procent. De 38-jarige Almaci, Kamerlid en gemeenteraadslid in Antwerpen, volgt Wouter Van Besien op.

In haar overwinningsspeech benadrukte Almaci dat er wel degelijk (groene) alternatieven zijn voor het gevoerde ‘rechtse beleid’ en dat Groen ‘de toekomst is van progressief Vlaanderen’.

Een tot de nok gevulde congreszaal in Brussel moest zaterdag kiezen tussen twee kandidates om Wouter Van Besien op te volgen. Enerzijds Kamerlid Meyrem Almaci (38) uit Antwerpen, anderzijds Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt (34) uit Brussel. Almaci koos in de race om het voorzitterschap de Anzegemse schepen Jeremie Vaneeckhout als running-mate, Van den Brandt vormde een tandem met Kamerlid Wouter De Vriendt.

Tijdens de race om het voorzitterschap bleek dat de inhoudelijke verschillen tussen beide kandidates beperkt waren. Het verschil lag eerder in de stijl: Van den Brandt stelde zich uitdrukkelijk op als de ‘spelverdeler’ tegenover ‘scorende spits’ Almaci.

De scorende spits heeft het dus gehaald van de spelverdeler. Almaci haalde 60 procent van de stemmen, Van den Brandt 40.

‘Het kan anders’

In haar overwinningstoespraak maakte Almaci meteen duidelijk waar ze met de partij naartoe wil. Groen moet voor haar hét uitgesproken alternatief zijn tegenover het ‘rechtse besparingsbeleid’ dat N-VA, CD&V en Open VLD op Vlaams en federaal niveau voeren. Die regeringen maken volgens haar fundamenteel verkeerde keuzes.

Almaci somt op: ‘Stijgende facturen, van water tot elektriciteit, van crèche tot school. Hakken in de dienstverlening van De Lijn en de NMBS, vervuilende kerncentrales langer open houden, mensen tegen elkaar opzetten, tijdskrediet afbouwen, enz...’.

‘Gewone burgers betalen de prijs voor beslissingen die ingaan tegen gezond verstand’, klonk het.

Volgens Almaci moet het ‘rechtvaardiger, duurzamer, groener’, met onder meer de invoering van een vermogensrendementbelasting. De nieuwe Groen-voorzitter voelt zich daarin ook gesteund door steeds meer economen en organisaties als de OESO en het IMF. Alamaci neemt daarbij de houding van N-VA op de korrel. ‘Het is niet omdat onze schaduwpremier de boodschap nog niet begrepen heeft dat de rest van de wereld stil zou moeten zijn’, sneerde ze richting N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Voor Almaci moet en kan het anders. ‘TINA (There is no alternative, red.) is een zwartkijker. Er zijn massa’s alternatieven, maar je moet je ogen wel openen’, zei ze.

8.000 leden

Op het tweedaagse Groen-congres zette de partij ook zijn 8.000ste lid in de bloemen. Nooit telde de Groen meer leden. Kersvers voorzitter Almaci steekt haar ambitie met de partij dan ook niet onder stoelen of banken. ‘We moeten naast de hoofden ook de harten van de mensen veroveren.’

‘Ons potentieel is enorm. Een derde van de mensen overweegt op ons te stemmen. We moeten de ambitie hebben om onszelf te onderscheiden. Wij zijn de toekomst van progressief Vlaanderen.’

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig