Movement X overhandigt ingebrekestelling over Zwarte Piet in Antwerpen
Movement X vindt dat we van de karikatuur moeten afstappen. Foto: BELGA

Terwijl op de Grote Markt in Antwerpen alles in gereedheid werd gebracht voor de aankomst van Sinterklaas, heeft een delegatie van Movement X een ingebrekestelling overhandigd aan een medewerkster van de stad in het stadhuis. Zij beloofde om het document te bezorgen aan burgemeester Bart De Wever. De burgerrechtenbeweging van Dyab Abou Jahjah, die zelf niet aanwezig was, wil met het stadsbestuur een dialoog opstarten over een neutraler uiterlijk voor Zwarte Piet.

Twee leden van Movement X hadden zich voor de gelegenheid uitgedost als Pieten, zij het dan zonder zwart geschminkte gezichten, dikke rode lippen of oorringen. Een van hen had zich wel een geel kleurtje aangemeten. Van een zwarte Sinterklaas werd afgezien, omdat er al zoveel kinderen op de komst van de goedheilig man stonden te wachten en ze geen verwarring wilden veroorzaken.

“We willen het kinderfeest niet verstoren. We hebben met de traditie van Sinterklaas op zich ook geen probleem en evenmin met het feit dat hij helpers heeft, alleen vragen we ons af waarom zij er als een karikatuur van onze zwarte medemens moeten uitzien. Dat is kwetsend voor hen”, zegt Hans Schippers, die zelf een Nigeriaanse partner en kinderen heeft.

Walter Andino, die van Honduras afkomstig is, was enorm verbaasd toen hij voor het eerst een Zwarte Piet zag. ‘Wie niet vertrouwd is met de traditie beseft meteen dat Zwarte Piet er racistisch uitziet.’

Beiden vinden dat we van dat karikatuur moeten afstappen, omdat tradities nu eenmaal evolueren. Movement X wil niet dicteren hoe de Pieten er dan wel moeten uitzien, maar wil samen met het stadsbestuur naar een compromis zoeken. Als het stadsbestuur niet voor 15 januari 2015 ingaat op het verzoek, dan volgen er verdere juridische stappen.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) bevestigt via zijn woordvoerder dat hij de ingebrekestelling heeft ontvangen, maar geen vragende partij is om het debat rond Zwarte Piet te importeren uit Nederland, waar de discussie al langer woedt.

Een tiental leden van Voorpost protesteerde tegen het initiatief van Movement X. Ze vinden dat alles bij het oude moet blijven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in