In de joodse wijk in Antwerpen is zaterdagochtend een 31-jarige man neergestoken. De man werd zwaar gewond, maar verkeerde niet in levensgevaar. Hij heeft ondertussen het ziekenhuis verlaten. Het Forum der Joods Organisaties heeft ‘met afgrijzen’ kennis genomen van de aanval. De dader is nog altijd spoorloos.

De man wandelde rond 9.20 uur onder de spoorwegbrug aan de Pelikaanstraat toen een voorbijganger hem plotseling met een scherp voorwerp in de hals stak. Het slachtoffer raakte gewond maar verkeerde niet in levensgevaar. Hij heeft ondertussen het ziekenhuis verlaten. 

‘Om kwart na negen, twintig na negen is een Joods-Orthodoxe man neergestoken onder de spoorwegbrug naast de Pelikaanstraat’, weet Sven Lommaert, perswoordvoerder van de lokale politie Antwerpen te vertellen aan het VRT-nieuws. 'Alle pistes blijven open. Feit is wel dat het duidelijk gaat om een Joodse man, dus ook de racistische denkpiste blijft bestaan.’ Voorlopig is er nog geen spoor van de dader. 

Ondertussen luidt het European Jewish Congress, een pan-europese Joodse organisatie de alarmbel. ‘Joden in Europa hebben hun normale gevoel van veiligheid verloren’, zegt voorzitter Moshe Kantor aan The Jerusalem Post. ‘En dat verergert bij elke aanval op Joden of Joodse instellingen, die met een alarmerende regelmaat gebeuren.’

‘Puur antisemitisme’

Ook het Forum der Joods Organisaties is geschokt. Het heeft ‘met afgrijzen’ kennis genomen van de feiten en spreekt van een aanslag.

‘Aangezien deze man geen commerciële activiteiten uitoefent, is de kans zeer reëel dat we hier te maken hebben met een daad van puur antisemitisme’, stelt het Forum zaterdag in een persbericht.

Als vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap heeft het Forum er alle vertrouwen in dat de politionele diensten alle middelen zullen inzetten om de dader te vinden en te berechten, luidt het.

Verder spreekt de organisatie zich hoopvol uit dat de autoriteiten verder ‘al het nodige zullen doen om de joodse instellingen en joodse inwoners te beschermen zodat dergelijke feitelijkheden in de toekomst ten alle koste kunnen vermeden worden.’