De Russische televisiezender Channel One heeft vrijdag satellietfoto’s verspreid die zouden moeten aantonen dat vlucht MH17 werd neergehaald door een gevechtsvliegtuig en niet door een luchtdoelraket. De beelden zouden gemaakt zijn door een spionagesatelliet, maar volgens specialisten klopt daar helemaal niets van.

Op de satellietbeelden zou te zien zijn dat een gevechtsvliegtuig de Boeing 777 volgde. Vanonder de linkervleugel zou een lucht-luchtraket afgevuurd zijn naar de cockpit van het passagiersvliegtuig, dat vervolgens ook nog door een warmtezoekende raket werd getroffen.

Over de herkomst van de opmerkelijke beelden en de identiteit van het gevechtsvliegtuig kon Channel One vreemd genoeg geen informatie geven. Op het internet gingen specialisten meteen aan de slag met de foto’s. Al snel bleek dat het helemaal niet gaat om een spectaculaire doorbraak in de zaak, maar om knullige bewerkingen van bestaande beelden.

De bekende Britse blogger en onderzoeksjournalist Eliot Higgins, beter bekend onder het pseudoniem Brown Moses, achterhaalde dat de Russen voor de nieuwe ‘satellietbeelden’ gewoon gebruik maakten van luchtfoto’s op Google Earth. De ‘Boeing’ die te zien is op de beelden duikt bij een zoekopdracht op het internet bovendien meteen op bij de term ‘bovenaanzicht Boeing’. ‘Iemand zou de Russen eens moeten vertellen dat als ze dingen willen verzinnen over vlucht MH17, ze op zijn minst wat consistent moeten zijn’, concludeert Higgins.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig