Vliegtuigbom in Melle succesvol ontmanteld
De bom in kwestie. Foto: lvi

De vliegtuigbom die donderdag werd ontdekt in Melle, is ontmanteld. Dat heeft waarnemend burgemeester Frank De Vis (N-VA) bevestigd. Het duizendtal mensen dat werd geëvacueerd, mag terugkeren naar huis.

Donderdag werd bij werken in Melse Nonnenwegel een bom uit de Eerste Wereldoorlog opgegraven. De NMBS, dat daar een nieuwe polyvalente werkplaats wil bouwen, liet een bodemonderzoek uitvoeren omdat de site tijdens de wereldoorlogen veelvuldig gebombardeerd werd. 

De ontmijningsdienst van het leger, DOVO, kwam het springtuig bekijken en besliste om het vandaag onschadelijk te maken. Oorspronkelijk zou die ontmanteling vier uur in beslag nemen, maar uiteindelijk werd de klus in een uur geklaard. 'Alles is goed verlopen en alle maatregelen worden momenteel opgeheven. Het gemeentelijk nood- en interventieplan wordt afgeblazen en de opgevangen bewoners worden op de hoogte gebracht', zegt waarnemend burgemeester De Vis.

'Evacuatie vlot verlopen'

Aan de bewoners van een tiental straten in de omgeving werd vanochtend gevraagd om hun huizen te verlaten. 'Binnen de rode zone (binnen een straal van 480 meter rond de bom, red.) gaat het om een duizendtal bewoners', verklaarde De Vis toen. 'Alles is vlot verlopen. De meeste mensen konden bij familie of vrienden terecht. Een zestigtal personen, waaronder 10 kinderen, wordt momenteel opgevangen in de gemeenteschool (aan de Brusselsesteenweg in Melle, nvdr).'

Omwonenden op een afstand tussen de 480 en 730 meter van het springtuig moesten binnen blijven en ramen en deuren gesloten houden.

Ook hinder op spoor

De NMBS verwachtte hinder op de verbindingen Brugge - Gent - Aalst - Brussel-Nationaal-Luchthaven en Kortrijk - Gent - Mechelen tussen 10 uur en 12 uur.

Het spoorverkeer tussen het station Gent-Sint-Pieters en het station Schellebelle kon vanaf een uur of twaalf echter opnieuw normaal verlopen.