SNP kiest Sturgeon als opvolger van Salmond
Nicola Sturgeon Foto: REUTERS

De 44-jarige Nicola Sturgeon is vrijdag op een partijcongres van de SNP in Perth officieel benoemd tot nieuwe voorzitter van de Scottish National Party. Zij was de enige kandidate voor de opvolging van Alex Salmond, die eind september, na het voor de Schotse separatisten mislukte referendum over onafhankelijkheid, zijn ontslag had aangeboden als SNP-voorzitter en als Schots premier. Volgende week zal Sturgeon naar alle verwachting ook het premierschap op zich nemen. Sturgeon, al even strijdbaar voor Schotse onafhankelijkheid als Salmond, was tien jaar lang het nummer twee van de SNP.

Salmond is bijna twintig jaar lang, eerst van 1997 tot 2000 en daarna van 2004 tot 2014, het gezicht van de SNP geweest. Als premier van Schotland hield hij het zeven jaar uit.

Dat Sturgeon de nieuwe Schotse premier wordt, is een uitgemaakte zaak. Zij moet wel nog de goedkeuring krijgen van het Schotse parlement, maar daar beschikt de SNP over een absolute meerderheid. Vervolgens moet de Britse koningin nog haar imprimatur geven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig