Voormalig Antwerps schepen Eric Antonis overleden
Foto: Jan Van der Perre

Voormalig Antwerps schepen van Cultuur Eric Antonis (73) is de voorbije nacht overleden. Antonis zette Antwerpen op de kaart als Europese cultuurstad in 1993 en was een van de grote bezielers van het Museum aan de Stroom (MAS). Het Antwerpse stadsbestuur bood ondertussen zijn deelneming aan de familie aan.

‘Hij heeft veel betekend voor Antwerpen’, zegt zijn vriend en toenmalig collega-schepen André Gantman ( toen Open VLD, nu N-VA). ‘Hij was meer een schepen voor cultuur dan een schepen van cultuur. Zo gaf hij vol bezieling volledige cursussen kunstgeschiedenis aan het schepencollege.’

Antonis, afkomstig uit Turnhout, deed in 1993 zijn intrede in de Antwerpse arena als intendant van Europese cultuurhoofdstad Antwerpen 93. Met de gemeenteraadsverkiezingen in 1994 was hij onafhankelijk kandidaat op de lijst Antwerpen 94, een kartel tussen CVP, VU en onafhankelijken. Antonis werd schepen van Cultuur.

Surfend op het succes van Antwerpen 93 stampte Antonis de Zomer van Antwerpen uit de grond. Hij haalde ook de reuzen van Royal de Lux naar de stad. Antonis was ook één van de drijvende krachten achter het Museum aan de Stroom (MAS) op het Antwerpse Eilandje. Daar ligt nu ook een rouwregister, dat elke dag behalve maandag toegankelijk zijn van 9.30 uur tot 17 uur en dat tot aan de begrafenis getekend kan worden.

Wanneer die begrafenis plaatsvindt is nog niet bekend, laat het stadsbestuur weten. Het biedt ook zijn deelneming aan de familie van Antonis aan.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig