Opnieuw zaak van seksueel misbruik in bisdom Brugge
archiefbeeld Foto: Wouter Van Vooren

De Brugse bisschop Jozef De Kesel riep in 2011 een priester terug uit Brazilië, nadat twee slachtoffers klacht tegen hem hadden ingediend wegens kindermisbruik. Maar de bisschop verhinderde niet dat de man een jaar later weer naar Zuid-Amerika vertrok, waar hij nu met straatkinderen zou werken. Dat meldt het Nieuwsblad.

In nauwelijks twee weken tijd gaat de bisschop van Brugge nu al drie keer over de tong in een misbruikdossier. Eerst benoemde hij een in opspraak geraakte priester opnieuw in een parochie in Middelkerke, daarna schorste hij in Hooglede een priester pas anderhalf jaar nadat het gerecht een onderzoek was begonnen naar de man omdat die beschuldigd werd van verkrachting van een 17-jarige jongen.

Priester M.D. was in de jaren ‘80 een leerkracht in een Brugse katholieke middelbare school. In die tijd zou hij twee slachtoffers gemaakt hebben. De leerlingen dienden jaren later, in 2010, toen ze volwassen waren, elk afzonderlijk van elkaar een klacht in tegen de priester. Eén slachtoffer stapte naar het Brugse parket. Een ander stapte naar de Commissie Adriaenssens. De feiten gebeurden tussen 1986 en 1992. De twee zouden elkaar niet kennen.

Het Brugse gerecht kon niet meteen ingrijpen, want M.D. woonde toen al geruime tijd in Brazilië. Hij was begin jaren ‘90 als missionaris naar Brazilië vertrokken.

Naar België teruggeroepen

‘Ik heb toen ingegrepen: ik heb die man zelf naar België teruggeroepen’, vertelde bisschop De Kesel gisteravond aan Het Nieuwsblad. ‘De man is daarop verhoord.’ M.D. werd ook geconfronteerd met de twee slachtoffers. Die slachtoffers ontdekten dat priester M.D. in 2012 opnieuw in Brazilië woonde. Daar woont hij nu nog steeds, en volgens enkele personen die we gisteren contacteerden, werkt hij nog steeds met kinderen.

Waarom M.D. in 2012 de toestemming kreeg om toch naar Brazilië te vertrekken, kon de Brugse bisschop zich gisteravond niet meteen herinneren. Wellicht omdat het Brugse parket niet optrad tegen M.D.: de feiten waarvan hij beschuldigd werd, waren naar Belgisch recht al lang verjaard. Het gerecht kon niet anders dan de klachten seponeren.